Ma tot gandeam zilele trecute sa fac niste muraturi, si ieri mi-au cazut ochii pe niste gososari rosii uriasi, tare frumosi. Am cumparat aproape 3 kilograme, iar azi m-am apucat de treaba. M-am tot gandit cum sa-i fac, vazusem pe net niste retete delicioase, dar pana la urma am ramas pe reteta ce am mai facut-o anii trecuti, ca e simpla si rapida. Si au fost tare buni in ceilalti ani..
Ingrediente:
3 kg de gogosari rosii
1 litru de otet ( simplu, nu cidru si nu otet din vin)
3 linguri de sare dura
3 lingurite de zahar
8 foi de dafin
piper boabe (dupa gust sau 10 boabe/borcan)
boabe de mustar
Aici daca aveti condimente cumparate (gata amestecate), puneti 2 -3 linguri de condimente amestecate, si adaugati doar dafinul si piper daca va plac mai iuti. Nu uitati de dafin, e secretul gustului la gogosari rosii murati!
La 3 kg de gogosari ies de obicei cam 5 borcane de 800 ml. Pentru asta ne trebuie 1 litru de otet si 2 litri de apa. Punem la fiert toate condimentele, apa si otetul, pana da in clocot si lasam sa fiarba cam 10 minute. Dupa care lasam sa se raceasca putin, cam 15 minute.
In borcane, langa gogosarii taiati felii sau bucati (cum va place), se mai poate adauga :telina verde, cate o frunza si o bucata de tulpina, morcovi rondele, si hrean. Eu am adaugat doar vreo 10 rondele de morcov si o bucatica mica de telina verde. Tot in borcane, inainte sa turnati fiertura de condimente peste gogosari, puteti adauga cateva boabe de piper, dupa gust ( maxim inca 10, pentru ca deja avem piper la fiert cu apa si otetul ). Sa nu uitati sa distribuiti im mod egal condimentele din fiertura.
Cam asta e , simplu si fara bataie de cap. Eu las borcanele desfacute pana a doua zi, si dupa aceea...celofan si capac. Si astept,... sa treca macar 3 saptamani, pana le atac.
.
No comments:
Post a Comment