14/10/2012

Gem de capsuni



Reteta de gem de capsuni este atata de simpla, incat nici macar nu trebuie sa fii mare pasionat de gatit si bucatarie ca sa iti iasa perfect.

ingrediente: capsuni si zahar. 
700g zahar la 1 kg de capsuni (daca capsunile sunt dulci, se poate pune mai putin zahar iar daca va place gemul foarte dulce merge pana la 1 kg de zahar  per kg de capsuni)


Se spala capsunii (eu am folosit 2,5kg) in apa rece, se taie felii si rondele, la care se adauga 2 kg de zahar. Am pus amestecul de zahar si capsuni la fiert , la foc mic, aproximativ 5 ore. Am amestecat in oala din cand in cand si am curatat spuma cu o lingura. Cand s-a ingrosat siropul am oprit focul.



Borcanele, dupa ce se spala si sterg, se pot steriliza la cuptor, la o temperatura de 160C, circa 15 minute, iar gemul se toarna cald in borcanele calde. Mi-au iesit 11 borcane de 250 ml de gem (la 2,5 kg de capsuni), pe care le-am invelit cu o patura sa se raceasca foarte incet. 

.

20/09/2012

Ciorba acra de vacuta

Ciorbita acra , ca la tara. Un deliciu, indiferent ca e cu bors, cu zeama de varza sau cu otet. Reteta asta, i-am spuns numarul 1 (pentru ca am cam 5 retete diferite pe aceeleasi acorduri  culinare),  e super usoara. 

In afara de legume, va trebuie oase de vita. Acuma.., daca va place si cu carnita, numai bine va face gustului, dar pentru  ciorba de vacuta (numarul 1 :)  ), sunt suficiente 2-3 bucati de oase de vita, cu sau fara carne pe ele. Nu prea conteaza, ca gustul il da maduva si osul. 

Ingrediente:

1 ceapa mare
1 morcov mare
1 pastarnac  
3-4 tulpini de telina verde
frunze de telina si patrunjel
praz , nu e obligatoriu, dar 4-5 rondele de praz , taiate marunt au sa dea o savoare deosebita
3 rosii mijlocii , decojite si curatate de samburi
bulion, pasta de rosii sau sos de rosii (din conserva), 2-3 linguri.
oase de vita (mici , mari, cu sau fara carne, cu sau fara maduva, oricum va iesi ciorba....)
sare, piper, vegeta

Primul lucru, punem oasele la fiert in 2,5 l de apa, cu 2 lingurite de sare si putin piper. Si pregatim restul  dupa aceea.  Daca aveti rabdare, lasati-le sa fiarba cel putin o ora, daca nu merge si jumatate de ora, dar trebuie , cu paleta cu gauri, sa luati spuma maronie de la oase, si sa o aruncati.  Repetati din 15 in 15 minute  curatarea spumei.  Cat aveti rabdare, cu cat va fierbe mai mult cu atat mai bine. La foc mic!

Ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si rosiile le taiem cuburi.  

Dupa ce v-ati plictisit de curatat spuma, si vedeti ca zeama e cat de cat limpede, se pot adauga legumele. Aici  va orientati, caci o data puse legumele nu mai puteti lua spuma. Deci lasati oasele sa fiarba minim o jumatate de ora, ideal o ora. Legumele sunt  in oala, asta dureaza in medie o jumatate de ora sa fie ok. Dar, daca oasele au fiert o ora, si legumele inca o jumatate, apa a scazut, adaugati 1-2 cani de apa, sa fie la nivelul initial. Daca  oasele au lasat grasime, e bine. Daca nu, puteti pune (daca vreti) o lingurita de ulei. 


Deja e timpul sa gustati, deci puneti cateva linguri intr-o farfuriora, -(intotdeauna aveti rabdare 2-3 minute inainte sa gustati, daca nu va ardeti si nu simtiti nimic  :) , si nu mai iese ciorba  ) - si vedeti gustul. Daca va place vegeta, e momentul sa adaugati 1-2 linguri, daca nu niste sare. Cand va place gustul, iar legumele s-au fiert (asta stiti cand se taie morcovul usor cu lingura, sau telina) ,  puteti adauga  2-3 linguri de pasta/sos de rosii sau o jumatate de cana de bulion, si o lingura de otet. Mai trebuie sa fiarba (la foc mic!) 5 minute si ciorba e gata.

Pofta buna!

.

19/09/2012

Supa de pui

Reteta de supa de pui, cine nu o stie.... Inca din studentie, cand o faceam din cub cu ceapa si taietei, era buna (ii spuneam supa falsa). Acum, o fac intodeuna la fel, si intotdeuna iese buna. Mama mea de exemplu pune si gulie...eu nu, am cateva ingrediente la ea, si incercand am descoperit ca simplu e...gustos.

Ingrediente:
1 pulpa de pui intreaga, (cu cat mai grasa cu atat mai bine, si bineinteles, ca merge orice fel de parte din pui, dar mie personal mi-e cel mai usor sa folosesc pulpa intreaga)
1 morcov mare (sau 2 mijlocii)
1 ceapa mare
1 radacina de patrunjel (pastarnac)
patrunjel proaspat
sare si piper
taietei  cu ou ( fidea)
vegeta (nu obligatoriu)

Eu de obicei pun la fiert 2-2,5 l de apa, cu ceapa, carnea de pui, morcovii (rondele, cuburi sau julienne ), pastranacul taiat cubulete, cateva fire de patrunjel proaspat. Daca folositi vegeta , adaugati 2 lingurite in apa, daca nu , aveti grija ca morcovul, ceapa si pastarnacul sa fie mari.  Sare , eu pun o lingurita in apa si foarte putin piper.


Le las la fiert toate cam 45 de minute, dupa care scot intr-o farfurioara cateva linguri, ca sa pot gusta, sa vad daca mai trebuie condimente (sare, piper, vegeta).

Ceapa, trebuie curatata cu grija, sa nu se desfaca in supa, eu la sfarsit o scot cu paleta cu gauri, si scot de asemenea firele de patrunjel (care se arunca ).

Carnea, cand e fiarta, o scot pe o farfurie, si o curat de piele si oase, o fac fasii si o pun inapoi in supa.

Cam asta e tot, bineinteles gust, sa vad daca e ok, si opresc focul.  Daca supa se va servi toata la o masa, se pot adauga taieteii in ultimele 5 minute de fierbere. Dar daca o veti reincalzi, nu puneti taieteii. Separat , intr-o oala mai mica, fierbeti supa in cantitatea care va trebuie si adaugati fideaua.

Iar in farfuria in care serviti, nu uitati sa puneti niste patrunjel verde, efectul e garantat.

Pofta buna!


.

Gogosari murati

Ma tot gandeam zilele trecute sa fac niste muraturi, si ieri mi-au cazut ochii pe niste gososari rosii uriasi, tare frumosi. Am cumparat aproape 3 kilograme, iar azi m-am apucat de treaba. M-am tot gandit cum sa-i fac, vazusem pe net niste retete delicioase, dar pana la urma am ramas pe reteta ce am mai facut-o anii trecuti, ca e simpla si rapida. Si au fost tare buni in ceilalti ani..

Ingrediente:
3 kg de gogosari rosii
1 litru de otet ( simplu, nu cidru si nu otet din vin)
3 linguri de sare dura
3 lingurite de zahar
8 foi de dafin
piper boabe (dupa gust sau 10 boabe/borcan)
boabe de mustar



Aici  daca aveti condimente  cumparate (gata amestecate), puneti 2 -3 linguri de condimente amestecate, si adaugati doar dafinul si piper daca va plac mai iuti. Nu uitati de dafin, e secretul gustului la gogosari rosii murati!

La 3 kg de gogosari ies de obicei cam 5 borcane de 800 ml. Pentru asta ne trebuie 1 litru de otet si 2 litri de apa. Punem la fiert toate condimentele, apa si otetul, pana da in clocot si lasam sa fiarba cam 10 minute. Dupa care lasam sa se raceasca putin, cam 15 minute.

In borcane, langa gogosarii taiati felii sau bucati (cum va place), se mai poate adauga :telina verde, cate o frunza si o bucata de tulpina, morcovi rondele, si hrean. Eu am adaugat doar vreo 10 rondele de morcov si o bucatica mica de telina verde. Tot in borcane, inainte sa turnati fiertura de condimente peste gogosari, puteti adauga cateva boabe de piper, dupa gust ( maxim inca 10, pentru ca deja avem piper la fiert cu apa si otetul ). Sa nu uitati sa distribuiti im mod egal condimentele din fiertura.

Cam asta e , simplu si fara bataie de cap. Eu las borcanele desfacute pana a doua zi, si dupa aceea...celofan si capac. Si astept,... sa treca macar 3 saptamani, pana le atac.




.