Ciorbita acra , ca la tara. Un deliciu, indiferent ca e cu bors, cu zeama de varza sau cu otet. Reteta asta, i-am spuns numarul 1 (pentru ca am cam 5 retete diferite pe aceeleasi acorduri culinare), e super usoara.
In afara de legume, va trebuie oase de vita. Acuma.., daca va place si cu carnita, numai bine va face gustului, dar pentru ciorba de vacuta (numarul 1 :) ), sunt suficiente 2-3 bucati de oase de vita, cu sau fara carne pe ele. Nu prea conteaza, ca gustul il da maduva si osul.
Ingrediente:
1 ceapa mare
1 morcov mare
1 pastarnac
3-4 tulpini de telina verde
frunze de telina si patrunjel
praz , nu e obligatoriu, dar 4-5 rondele de praz , taiate marunt au sa dea o savoare deosebita
3 rosii mijlocii , decojite si curatate de samburi
bulion, pasta de rosii sau sos de rosii (din conserva), 2-3 linguri.
oase de vita (mici , mari, cu sau fara carne, cu sau fara maduva, oricum va iesi ciorba....)
sare, piper, vegeta
Primul lucru, punem oasele la fiert in 2,5 l de apa, cu 2 lingurite de sare si putin piper. Si pregatim restul dupa aceea. Daca aveti rabdare, lasati-le sa fiarba cel putin o ora, daca nu merge si jumatate de ora, dar trebuie , cu paleta cu gauri, sa luati spuma maronie de la oase, si sa o aruncati. Repetati din 15 in 15 minute curatarea spumei. Cat aveti rabdare, cu cat va fierbe mai mult cu atat mai bine. La foc mic!
Ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si rosiile le taiem cuburi.
Dupa ce v-ati plictisit de curatat spuma, si vedeti ca zeama e cat de cat limpede, se pot adauga legumele. Aici va orientati, caci o data puse legumele nu mai puteti lua spuma. Deci lasati oasele sa fiarba minim o jumatate de ora, ideal o ora. Legumele sunt in oala, asta dureaza in medie o jumatate de ora sa fie ok. Dar, daca oasele au fiert o ora, si legumele inca o jumatate, apa a scazut, adaugati 1-2 cani de apa, sa fie la nivelul initial. Daca oasele au lasat grasime, e bine. Daca nu, puteti pune (daca vreti) o lingurita de ulei.
Deja e timpul sa gustati, deci puneti cateva linguri intr-o farfuriora, -(intotdeauna aveti rabdare 2-3 minute inainte sa gustati, daca nu va ardeti si nu simtiti nimic :) , si nu mai iese ciorba ) - si vedeti gustul. Daca va place vegeta, e momentul sa adaugati 1-2 linguri, daca nu niste sare. Cand va place gustul, iar legumele s-au fiert (asta stiti cand se taie morcovul usor cu lingura, sau telina) , puteti adauga 2-3 linguri de pasta/sos de rosii sau o jumatate de cana de bulion, si o lingura de otet. Mai trebuie sa fiarba (la foc mic!) 5 minute si ciorba e gata.
Pofta buna!
.